BOLNIŠKI DUHOVNIK

POGOVOR Z DUHOVNIKOM, SPOVED, OBHAJILO IN BOLNIŠKO MAZILJENJE
v kapeli ali sobi za pogovor ter po dogovoru v bolniški sobi.

DUHOVNIKA DOBITE

  • pokličite 041-61-33-78
  • povejte medicinskemu osebju na oddelku, ki bo poklicala namesto vas,
  • svojo željo lahko poveste tudi varnostniku ob vhodu v bolnišnico,

Leta 1996 je vodstvo bolnišnice Dr. Petra Držaja v Šiški namenilo za kapelo večjo sobo v kleti bolnišnične stavbe. Jezuit p. Robin Schweiger je s pomočjo raznih dobrotnikov v kratkem času usposobil začasno kapelo. Na sveti večer 1996 jo je blagoslovil nadškof Šuštar.

Prostor in opremo kapele je oblikovala arhitektinja Maja Gostl-Homšak. Oltarno menzo si je zamislila v obliki elipse. Tabernakelj stoji na vitkem stebriču; nad tabernakljem pa je sredi lesenega venca kot veliko Božje oko večna luč.

Kapela je razmeroma majhna, meri okrog 20 kvadratnih metrov, zato je bilo treba prostor smotrno izrabiti. V njej so štiri klopi, ki so rahlo lomljene, za 2o ljudi. Pri vratih je v diagonalnem rezu zakristijska omara. Na steni, nasproti vrat, pa je prostor za literaturo. V kapeli sta še dva klečalnika in dva stola. Kapela je posvečena Mariji, zdravje bolnikov. Akademski slikar Lojze Čemažar je za kapelo naslikal kot demontažno fresko lik Mater Božje z Detetom.

Vsa prednja stena je steklena, zastirajo pa jo lamelne zavese v tonu surovega platna.

Posebnost kapele so semena različnih rastlin (več kot 20), ki jih je arhitektinja nabrala v mnogoterih župnijah širom po Sloveniji in jih umetniško vdelala v obod oltarne menze, v leseni venec nad tabernakljem in v veliki križ, ki visi na steni nasproti vrat. S tem je umetnica hotela vnesti v kapelo nekaj domačnosti iz krajev, od koder bolniki prihajajo - Božje stvarstvo kot košček doma. To semenje simbolizira Božjo prisotnost v besedi in podobi kruha.

Vsa kapela diha prijetno toplino in domačnost. Oprema je izdelana iz naravnega svetlega jesena. Tudi svetila v stropu in stenah širijo mehko svetlobo.

Želja je, da se bolniki se v kapeli dobro, prijetno počutijo in radi zahajajo vanjo - ne samo, kadar je sveta maša, ampak tudi sicer, da se tu v tišini in zbranosti pogovarjajo z Bogom.

Prenovljeno kapelo je blagoslovil nadškof dr. Franc Rode 4. septembra 1997.

Kapela, ki je duhovno srce bolnice, se nahaja v kletnem prostoru interne klinike in je takoj pod stopnicami. Je lahko dostopna, hkrati pa je umaknjena zunanjemu hrupu.