Preskoči na vsebino


Postni čas

Na pepelnico, v sredo, se začne postni čas, čas priprave na praznik Jezusovega vstajenja, ki traja 40 dni.

Duhovniki in ostali bogoslužni sodelavci v postnem času nosijo bogoslužna oblačila v vijolični barvi. To je barva pokore, spreobrnitve, zavesti.

Strogi post je na pepelnico in veliki petek, zdržek od mesa in mesnih jedi pa vsak petek.

Namen posta ni prvenstvo v odpovedi določeni hrani in pijači, ampak v spreobrnjenju srca in doseganju večje odprtosti za potrebe bližnjega ter v večji povezanosti z Bogom prek molitve.

Zadnjih pet dni postnega časa imenujemo Veliki teden. Te dni nas bogoslužje neposredno uvaja v odrešilno trpljenje.

Pepelnica

Na pepelnično sredo se po cerkvah vsako leto opravlja obred pepeljenja. Duhovnik verniku na glavo simbolično posuje blagoslovljen pepel, s čimer se navzven pokaže notranja razpoložljivost vernika za spreobrnjenje oziroma poboljšanje življenja.

Pepel

Pepel je znamenje minljivosti, smrti, pa tudi človekove krhkosti, saj se tudi on spremeni v prah in pepel. Vernemu človeku je pepel tudi znamenje pokore in prenovitve. Kakor ogenj prenovi nekaj v pepel, tako naj bi se človek s pokoro prerodil v novega človeka. Pepel pomeni človekovo telesno minljivost. Ko mašnik na začetku postnega časa vernikom s pepelom na čelo začrta znamenje križa in izreče: "Pomni, človek, da si prah in da se v prah povrneš", napoveduje konec zemeljskega življenja. Druge besede mašnika so lahko: "Spreobrni se in veruj evangeliju!" Verovati evangeliju pomeni verovati v držo ljubezni €“ in ne egoizma, pa naj ves svet še tako trdi, da je le-ta edini način preživetja. Verovati v pot odnosov in povezanosti €“ in ne zaskrbljenosti zase, pa čeprav je včasih veliko silnic, ki človeka držijo zagledanega vase. V svetopisemski govorici pepel pomeni minljivost in nevrednost. Človek se v stiski in ob smrti zave bivanjske omejenosti in si v trenutkih žalosti, prošnje in pokore na glavo posipa pepel.

Spokornost

Postni čas je spokorni čas – kristjani v tem času pri bogoslužju in v zasebnem življenju več premišljujemo o pomenu Kristusovega trpljenja in njegove smrti na križu. Naše notranje prizadevanje se na zunaj izraža v poglobljeni molitvi, postu in dobrih delih. Tudi Kristus se je pred nastopom javnega delovanja štirideset dni postil v puščavi, o čemer pišejo evangelisti. Morda se niti ne zavedam, da hodim napak, morda pa že dolgo časa vem, da moram kaj spremeniti – pa niti ne upam, da je sploh mogoče, oz. nikdar se ne obrnem na Kristusa, ki mi v tem želi pomagati.
Pepelnica - začetek postnega časa

Na sredo po pustnem torku nastopi pepelnica in s pepelničino sredo se začenja 40 dnevni post, ki je priprava na Veliko noč. Postni čas se zaključi s praznovanjem velikonočnega tridnevja, ki se...