Preskoči na vsebino


Litanije brez konca

To so molitve papeža Pavla VI.. Nekatere so nastale med njegovim škofovskim poslanstvom v Milanu, druge, ko je že bil papež; v njih je čutiti njegovo srčno in močno ljubezen do Marije, njegovo popolno in trdno zaupanje v njeno priprošjo.

Tudi on sam je očaran, ko opisuje najčistejšo, najnežnejšo, najidealnejšo in najbolj resnično ženo, kar jih je rodila zemlja. Ne more si kaj, da ne bi opozoril, da je svetnike, govornike, pesnike navdihovala ta osebnost, ki so jo upodabljali z nedosegljivim lirizmom: menim, da nobena omika, razen naše, ne premore galerije z upodobitvami tako vzvišene lepote, kakršno navdihuje kontemplacija nebeške Kraljice (1956).

Sveta Marija

Marija, pomagaj nam, bodi nam blizu, v naših nesrečah, v naših potrebah, v naših skušnjavah.

Poglej, v kakšnem svetu živimo. Priča smo onečaščenju človeškega življenja z nekrščanskimi čustvi, navadami. Ni spoštovanja do življenja, do dostojanstva ljudi, do čistosti naših običajev.

Znova moramo postati sposobni preživeti vsak trenutek s Teboj, Marija presveta. To ni težko ne za duše velikih, ne za duše malih. To je nadčuten in vzvišen odnos, ki ga krščanstvo podeljuje vsem verujočim: zmožnost pogovora s tistimi, ki so že v nebesih in še posebno s Teboj, nebeška Kraljica, presveta Marija.

Sveta devic Devica

Danes je dan Tvojega rojstva, Marija. Svetu boš prinesla učlovečeno Besedo, Jezusa Kristusa, Sina Božjega in Tvojega Sina. To je blagoslovljen in enkraten trenutek v zgodovini človeštva. Napoveduje čudež Učlovečenja in Odrešenja.

Ti, Marija, si blagoslovljena med ženami, iz katere je rojen Jezus, On, ki se imenuje Kristus.

Ti, naša človeška sestra, pomeniš prečastito Devico, izbrano Mater, vzvišen vzor ženskosti, polnost čistosti, lepote, sladkosti, polnost trdnosti in dobrote, polnost ljubezni.

V Tebi je ženska povrnjena v svojo idealno duhovno popolnost, polno notranje radosti, izžarevajočega veselja, za našo tolažbo, za naše upanje.

Mati Kristusova

Marija, Ti si Kristusova Mati. V Njem si vstala v večno življenje. Ta usoda polnosti in blaženosti nam ob veri, ki jo je potrdila Cerkev, daje tolažbo za naše končno upanje in podobno usodo, namenjeno nam na zadnji dan po zgodovini človeštva v času.

Marija, z božansko predano ljubeznijo si dosegla popolnost in blaženost, slavo in življenje, iz česar se lahko tudi mi okrepimo. Tvoje ponižno enkratno zemeljsko bivanje nam izkazuje dvoje: brezmadežno popolnost Tvoje duše in Tvojega telesa; Tvojo enkratno neprimerljivo združitev s Kristusom.

Kot očarljiv odsev, kot poživljajoče povabilo je nebeškost Tvoje podobe, Marija. Razprostiraš se nad nami in nam materinsko razodevaš našo bedo; otroke našega časa učiš zakonov odrešenja, polnosti in miline krščanskega življenja.

Mati Odrešenikova

Premišljujemo o čudežu Tvojega materinstva, Marija: Ti si vir. Radostno in spoštljivo sprejemamo skrivnost Učlovečenja. Ti, Marija, si Vrata nebeška, si presvetla Mati Odrešenikova.

Čaščenje, ki ti ga namenjamo, ne ogroža popolnosti in izključnosti čaščenja Boga in Kristusa, temveč nas k temu vodi in nam zagotavlja soudeležbo, saj se vzpenja po poti, po kateri se je Kristus spustil, da je postal človek.

S svojim radostnim srcem pripravi naše duše za praznovanje božične skrivnosti.

Mati Cerkve

Marija, poglej Cerkev, poglej na najodgovornejše ude Kristusovega skrivnostnega Telesa. Zbrani so okrog Tebe, da Te spoznajo in Te slavijo kot Njegovo skrivnostno Mater.

Blagoslovi, o Marija, veliki Cerkveni zbor, ki združuje kristjane, brate Kristusa, prvorojenca odrešenega človeštva.

Naredi, o Marija, naj se ta Kristusova Cerkev utemeljuje v Tebi in Te prepozna za svojo Mater, svojo Hčer in Sestro, izbrano in edinstveno, svoj vzor, slavo, veselje in upanje. To Te prosimo: naj bomo vredni, da Te častimo zaradi tega, kar si, Marija, zaradi Tvojih del v čudovitem in ljubečem načrtu odrešenja.

Marija, poglej nas, svoje otroke, poglej nas, brate, učence, apostole in Jezusove naslednike. Daj, da se bomo zavedali svojega poklica in svojega poslanstva; daj, da ne bomo nevredni služabniki v duhovništvu, svojih zaobljubah in darovanju življenja vernim, ki so nam zaupani; naj bomo predstavniki, poosebljenci Kristusovi.

Devica hvale vredna

Pozdravljamo Te, Marija, in častimo skrivnost Tvoje brezmadežne nedolžnosti, Tvoje popolne lepote, Tvoje izbranosti za Božjo Mater.

Očaraš in osrečuješ nas, Ti izjemno bitje, ki krepiš v nas podobo čiste in odlične Žene. Častimo Te kot vzor, primer izvirnega človeka, kot si ga je želel in zamislil Bog pred prvim človekovim padcem.

Slavimo Te, prosimo Te, želimo Ti biti podobni, Marija. Kolikor bolj si vzvišena, toliko bližja si nam.

Vsi darovi so Ti bili podeljeni zaradi naše odrešitve, Marija, ki v nas ohranjaš vero in mir. Marija brezmadežna, blagoslovi nas.

Devica častitljiva

Želimo Te častiti, Božja Mati, s posebno častjo in še bolj gorečimi čustvi, z ljubeznijo.

Pridružujemo se molitvam, ki se po vsej širni Cerkvi dvigajo k Tebi, presveta Devica. Celotnemu zboru glasov dodajamo naš glas, Marija, in Ti sporočamo, da Te želimo častiti kot Božjo in našo Mater.

Nikoli ne prihajamo k Tebi le z vdanim in prisrčnim čaščenjem, ne da bi Te hkrati česa prosili. Mati, potrebujemo Te.

Zaupamo Ti, presveta Devica, vse naše želje, potrebe, strahove, skrbi, bolečine Cerkve in mnoge duše, ki se oddaljujejo od Gospoda

Devica mogočna

S prvo mislijo se obračamo k Tebi, Devica presveta; darujemo Ti svojo otroško vdanost.

Ti, Marija, si milosti polna, Brezmadežna, vedno devica, Mati Kristusova, Božja in naša Mati, Vnebovzeta, blažena Kraljica, vzor Cerkve in naše upanje.

Darujemo Ti vdano otroško pripravljenost, da Te častimo in slavimo s spoštovanjem m občudovanjem Bcžje milosti v Tebi.

V nas vzbuja najbolj pobožna, najčistejša, najbolj človeška, najbolj osebna in najbolj zaupna čustva, po katerih se blesti visoko nad zemljo privlačni vzor Tvoje človeške popolnosti.

Prosili Te bomo za stvari, ki so nam najbolj pri srcu, ker želimo slaviti Tvojo dobroto, moč Tvoje ljubezni in posredovanja.

Prosili Te bomo, da ohranjaš v naših srcih iskreno vdanost Tebi, da nam daš razumeti, želeti in ohranjati v miru čistost duše in telesa, v mislih in besedah, v umetnosti in ljubezni; tisto čistost, ki jo danes ljudje zagrizeno napadajo in skrunijo; čistost, na kateri je Kristus utemeljil eno svojih obljub in blagrov: blagor čistim, ker bodo Boga gledali. Prosimo Te, da nam Ti, Gospa, gospodarica doma, skupaj s svojim milim, a močnim možem Jožefom čim bolj približaš Jezusa Kristusa, Tvojega človeškega in Božjega Sina.

Devica milostljiva

Ti, Marija, nam s svojim vnebovzetjem zagotavljaš, da se zmoremo tudi mi dvigniti, če smo tako kot Ti združeni s Kristusom.

Tvoje materinstvo krajša in izničuje razdaljo med nami in Kristusom.

Ti, Marija, razpiraš roke z vzvišenega prestola slave tako, da še bolj čutimo povabilo in zagotovilo Tvojega varstva, zgled in tok Tvojega sredništva. Vedno nam prideš pomagat.

Zaupamo vate. Pogled nate, resničnost Tvoje skrivnosti razsvetljuje naše življenje z upanjem, z vnaprejšnjim veseljem, duhovno močjo, radostjo kristjanov.

S Teboj vzklikamo: Kako velik je Gospod! Moja duša poveličuje Gospoda! Kajti On Ti je storil velike stvari, Marija, in tudi nam, ki smo z Božjo posvojitvijo bratje v Kristusu in Tvoji človeški bratje, Marija presveta.

Devica verna

K Tebi, Marija, usmerjamo svojo molitev za prihodnje življenje. Molitev, ki jo Božje usmiljenje vedno znova polaga na naša usta, naša srca pa so tako nezmožna.

Marija, Ti nas kličeš, vlivaš vero v nebesa in upanje, da jih dosežemo.

Ti, Marija, nam pomagaš hoditi po poti ljubezni, ki vodi k blaženemu cilju.

Marija, Ti nas učiš, da smo dobrotljivi in predani pri opravljanju življenjskih opravil, ki nam jih nalagajo dolžnosti, a nam daješ tudi upanje in duhovno uboštvo, ki osvobaja naša srca in duše za iskanje večnih dobrot.

Bodi Ti, Mati Kristusova, naše življenje, vpelji nas v kraljestvo večnega življenja.

Blagoslovljena Ti, ki si verovala, in sprejela voljo Vsemogočnega. Tvoja duša se je podredila Njegovi Besedi. Bila si zvesta!

Ti, Marija, nisi le Mati in naša Kraljica. Ti si sestra, prijateljica; živela si na zemlji, hodila po istih poteh kot mi, Ti najbolje poznaš življenjske strahove in težave velike človeške družine.

Ko ponavljamo: Pozdravljena, Kraljica ..., k ustavljamo pri zadnjih vrsticah molitvenega vzklika: Marija, življenje, sladkost in upanje naše, pozdravljena!

Ob pogledu nate, Marija, v nebo vzeta se zavemo neskončne razdalje, ki nas loči od neba. Še bolj se nam zdiš vzvišena, neizmerno spremenjena, oddaljena. Ti, Marija, si bila drugačna, že ko si hodila po zemlji. Izredno bitje, edina, ki si bila obvarovana izvirnega greh, brezmadežna, čista, popolna.

Prva krepost, prva lepota, prvi zgled, ki nam ga Ti, Marija, daješ, je vera. Ti si najvišji zgled vere v odnosu med človekom in Bogom Blažena, ki si verjela in sprejela Besedo Gospodovo, da je v Tebi zaživela, ko je obsenčila Tvojo sprejemajočo dušo. Marija, Ti si zgled vsakogar, ki posluša Besedo Gospodovo, Besedo, ki nam je v življenju ponujena, da jo sprejmemo ali zavržemo, in Ti, Marija, prihajaš k nam kot zgled vernosti. Ti si svojo dušo odprla Bogu.

Lokacija: