Preskoči na vsebino


Gospodovo rojstvo - Božič

Gospodovo rojstvo praznujemo 25. decembra, ki je za veliko nočjo, praznikom Gospodovega vstajenja od mrtvih, drugi največji krščanski praznik.

Vsebina praznika je povezana s skrivnostjo Božjega učlovečenja. Na božič se spominjamo, da se je z Jezusovim vstopom v zgodovino Bog dokončno in nepreklicno zavzel za svet in za človeka. Veselje, ki ga oznanja in prinaša praznik Kristusovega rojstva, je učlovečenje Božjega Sina, z namenom odrešiti svet.

Natančnega dneva Jezusovega rojstva ne poznamo, čeprav je njegovo rojstvo zgodovinsko dejstvo, po katerem od 6. stoletja dalje štejemo človeško zgodovino.

Božič - izbira datuma

Datum je izbral cesar Konstantin, da se je ujemal z rimskim praznovanjem sonca. Ob prihodu nove luči v naravo praznujemo novo Luč, ki ne bo nikoli ugasnila. Razlog za izbiro datuma je tudi svetopisemsko utemeljen v Kristusu kot resnični luči, ki razsvetljuje vsakega človeka (Jn 1, 9). Koptska, jeruzalemska, ruska, srbska in gruzijska pravoslavna Cerkev praznujejo božič 7. januarja, ker še vedno uporabljajo julijanski koledar.

Božič in Jaslice

Ne vemo natančno, kdaj so začeli postavljati jaslice po cerkvah in hišah, eno je gotovo, da imajo izvor v božični skrivnosti in da so se nam zdaj tako priljubile, da brez njih ni božiča. So živa predstavitev božične skrivnosti in naš izraz pojmovanja te skrivnosti. Ni čudno, da so jih zaradi njihove ponazorilne moči začeli postavljati tako zgodaj. • Nekateri mislijo, da so jih poznali že v 4. stoletju, vsaj v Betlehemu. • Frančišek Asiški je 1223 postavil v gozdu pri kraju Greccio v Umbriji za božič žive jaslice. • Podoba Jezusa, Marije in Jožefa nam brez besed pripovedujejo o božji ljubezni do nas, pa tudi o ljubezni, ki vlada v sveti Družini. • Pastirji nas s svojo preprostostjo vabijo, naj tudi mi sprejmemo novorojeno Dete in ga iskreno počastimo. • Ovce, zelenje in cvetje so del narave, ki je sprejela Odrešenika in se mu poklonila na svoj način. • Ko se bomo ustavljali ob jaslicah, ob njih molili ali peli ter otrokom razlagali božično skrivnost, ne pozabimo, da je Bog postal človek, da bi mi postali Božji.

Božič in blagoslov doma in družine na prvi sveti večer

V mnogih naših krajih je lepa navada, da na sveti večer pokropimo in s kadilom pokadimo domačo hišo (ali stanovanje) in vse druge prostore, ki so naša last. Kdo lahko blagoslavlja? Blagoslavlja lahko škof, duhovnik, diakon, pa tudi vsak kristjan, ki blagoslavlja v moči skupnega duhovništva, ki ga je prejel pri sv. krstu in sv. birmi in v moči lastne službe (kot so starši do svojih otrok). S tem dejanjem izpovemo, da je Bog stvarnik in vzdrževalec vsega, da morejo tudi gmotne stvari pomagati k človekovemu izpopolnjevanju in služenju Bogu, da bo nastal nov svet po posebnem Božjem posegu. Hkrati kličemo božje varstvo v naše vsakdanje življenje in delo.

Blagoslov doma je na tri svete večere:

božični večer (24.12)

večer starega leta (31.12.)

predvečer Gospodovega razglašenja (5.1.)

Med kropljenjem in pokaditvijo prostorov molimo rožni venec, pojemo božične pesmi ali pa opravimo posebno opravilo Božje besede.

Lokacija:


web counter