Preskoči na vsebino


Križev pot

UVOD

V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen. Oče, tukaj sem. Želim vstopiti v skrivnost tvojega Sina, da boš v meni mogel spoznati svojega otroka, ki se vrača k tebi. Jezus, želim te srečati, vzemi me seboj. Moj Bog, nauči me moliti, nauči me odpuščati, da ne bom obležal sredi poti. Moj Bog, nauči me ljubiti!

1. postaja: JEZUSA OBSODIJO NA SMRT

Molimo te Kristus in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Prvi križ: sprejeti obsodbo. Jezusa so obsodili državni in verski voditelji - apostoli pa so se razbežali. Do nedavnega so me hvalili in mi obljubljali zvestobo prijateljstva. Sedaj pa so se odvrnili od mene in Judje od Pilata zahtevajo, da me križa. Pilat, tujec v moji deželi, me hoče rešiti - a moji rojaki ga prisilijo, da me obsodi. Ljudje okoli tebe - celo tvoji najboljši prijatelji - te sodijo in obsojajo. To ne pomeni, da si vedno zares kriv. Vedi, da se na ljudi nikoli ne moreš popolnoma zanesti. Samo v Bogu je gotovost in nezlomljiva opora: Ta križ te osvobaja ljudi, na katere se opiraš, in te opozarja, da se opreš na mene. Ne brani se, ko te.sodijo! Obsodba te ne more uničiti. Ne pusti te samega, marveč ta pripelje k meni in te vodi v slavo. Ne boj se! V krivični sodbi boš srečal mene in takrat te nihče več ne bo mogel obsoditi. Usmili se nas, o Gospod! Usmili se nas!

2. postaja: JEZUS SPREJME KRIŽ

Molimo te Kristus in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Drugi križ: sprejeti vsakdanjost. Lahko bi se branil ali zahteval, da me branijo. Lahko bi rekel: Nedolžen sem; zakaj naj bi trpel? Toda sprejel sem križ. Križ je vsak trenutek življenja. Lahko ga sprejmeš ali zavrneš. Lahko pred njim bežiš; ali pa mu stopiš nasproti. Jaz sem ga sprejel. Sedaj veš, kje me lahko najdeš. Tvoja moč ni v tem, da bežiš. Vsak trenutek zahteva odločitev, da pustiš svoje in kreneš za menoj! To je: drugi križ. Redki ga prepoznajo: Ljudje iščejo nenavadne križe, a križ je tu - v sprejetju vsakdanjosti. Usmili se nas, o Gospod! Usmili se nas!

3. postaja: JEZUS PADE PRVIČ POD KRIŽEM

Molimo te Kristus in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Tretji križ: imeti pogum za padec. Težko je padati. Vsi želijo ostati na nogah in zmagati. Jaz sem Bog, pa vendar nemočen padem pod križem. Vsi so gledali čudeže, ki sem jih storil in so se jim čudili, a sedaj me vidijo pasti, vidijo me poraženega. Imej pogum pasti in ne prikrivaj svojega padca. Na zemlji ne moreš biti drugačen! Zakaj se bojiš svojih padcev? Zakaj se bojiš ljudem pogledati v oči takrat, ko si poražen, ko so drugi pametnejši od tebe? Zakaj se bojiš, ko te potlačijo grehi? Boriš se, da bi kljub vsemu izgledal dober. Poglej, ko padeš, prideš k meni. Ne boj se! Padec ni konec. Zakaj tako tragično gledaš na padce?. Čemu? Padec je zato, da te dvignem, Ko boš dojel, da sem tudi jaz padel, boš pri svojem padcu ugledal moj obraz in skupaj bova postala zmagovalca nad padci in grehi. Usmili se nas, o Gospod! Usmili se nas!

4.postaja: JEZUS SREČA SVOJO MATER

Molimo te Kristus in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Četrti križ: užalostiti tiste, ki jih ljubiš. Nemogoče je, da ne bi užalostil tistih, ki jih ljubiš. Lahko bi se izognil srečanju s svojo mamo. Si lahko misliš, kaj pomeni videti ljubljeno osebo, ki si jo razočaral? Vsi ljudje so me prezirali in zavrgli. Moja mati je vse to vedela. Videla je mojo tesnobo in duševno bolečino in se mi je zagledala v oči: To je križ - pogledati v oči najdražjemu bitju, ko se ti vsi posmehujejo. Nemogoče je, da ne bi razočaral ljudi, ki te imajo radi. Tega jih ne moreš obvarovati. Ne odbijaj tega križa. Ko boš spoznal, da si užalostil svoje prijatelje in tiste, ki te imajo radi, boš našel mene. Boli te, ko vidiš, kako jim tvoj padec povzroča bolečino. Sprejmi dejstvo, da smeš razočarali. V tem boš našel mene in mojo mamo. Usmili se nas, o Gospod! Usmili se nas!

5. postaja: SIMON IZ CIRENE POMAGA JEZUSU NOSITI KRIŽ

Molimo te Kristus in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Peti križ: dovoli, da ti drugi pomagajo. Vsi so me prezrli. Zapustili so me tisti, ki sem jih ozdravil, pa tudi moji najbližji. Pričakoval sem usmiljeno in ljubečo pomoč. Vendar so Simona prisilili, da mi je nesel križ. To je križ - ko nimaš nikogar, ki bi se mu smilil in bi te imel rad. Ko to sprejmeš, najdeš mene. Takrat nisi več sam. Še nekaj, imej pogum, da drugim dovoliš, da ti pomagajo. Tudi jaz sem dovolil, čeprav sem vsemogočen. Dopusti možnost, da so drugi močnejši, da te branijo, da jih potrebuješ in da sprejmeš njihovo pomoč. To je križ, ki mu ne moreš uiti. Razumi, to so vrata k meni. Srečala se bova. Ne pozabi, vzemi svoj križ in hodi za menoj. Usmili se nas, o Gospod! Usmili se nas!

6. postaja: VERONIKA PONUDI JEZUSU POTNI PRT

Molimo te Kristus in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Šesti križ: sprejemati brez povračila. Vse so mi vzeli in vsi so me zapustili. Na poti v smrt sem ostal sam brez vsega. Tedaj pride Veronika in mi ponudi prt. Veš, kako sem se počutil? Ganjen sem bil in čutil sem hvaležnost, a nisem imel s čem povrniti. Imel sem samo svojo bolečino in trpljenje. Dopustiti, da ti ljudje napravijo uslugo, ne da bi jim to mogel povrniti, je križ. Imej pogum in stori to, kar sem storil jaz. Dovoli ljudem, da so uslužni, čeprav jih nimaš s čem nagraditi. Dopusti, da ostaneš dolžan. Ne moreš plačati drugače, kakor da za plačilo daš samega sebe. Nauči se sprejemati darove brez povračila, brez trgovanja. To so vrata k meni. Sprejmi občutek neugodja, ker nimaš s čim povrniti. S tem se približuješ meni. Usmili se nas, o Gospod! Usmili se nas!

7. postaja: JEZUS PADE DRUGIČ POD KRIŽEM

Molimo te Kristus in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Sedmi križ: ponovno pasti. Enkrat sem že padel. Vedel sem, da bo drugič izzvalo posmeh sovražnikov in razočaralo prijatelje. Nad mojo slabostjo so se vsi pohujšali. Spraševali so se: je to zares Bog? Sprejel sem ta križ. Ko prvič padeš, imaš še izgovor, a ko si drugič poražen, ti lahko vsakdo reče, da si slab. Hočeš se izgovarjati in opravičevati. Ampak to te oddaljuje od mene, ker s tem ne pričaš zame, ampak zase in za svojo moč. Vedi, da boš vedno padal, vendar te bom jaz dvigal. Tedaj bodo rekli: glej, nekdo ga je dvignil. Tvoj sedmi križ je v tem, da padaš in to priznaš. Ne boj se padca, ampak se obrni k meni. Če boš ta križ dobro spoznal, boš v njem našel mene. To je poraz telesa, a zmaga duha. Usmili se nas, o Gospod! Usmili se nas!

8. postaja: JEZUS TOLAŽI JERUZALEMSKE ŽENE

Molimo te Kristus in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Osmi križ: tolažiti tiste, ki tebe tolažijo. Žene so me poslušĂĄle, me vzljubile in mi zaupale. Blagoslavljal sem njihove otroke. Gledale so me s srcem in niso mogle razumeti, da sem obsojen. Jokale so. Takrat sem jih tolažil. Križ pomeni sprejeti trpljenje, ga nadvladati in v njem videti osvoboditev. Nobena bolečina ni tragična. Tragedija je slepota in trdota srca, je nesposobnost videti v smrti tudi vstajenje, v bolezni ozdravljenje, v odhodu tudi prihod. Tragedija je pomilovanje samega sebe. Zmagaš takrat, ko začneš tolažiti druge, čeprav sam potrebuješ tolažbo. Takrat prihaja vsa tvoja tolažba od Boga. Imej pogum, da se ne boš opiral na človeško tolažbo, ampak iskal Božjo moč. To premaga svet. Je sicer pot križa, vendar.je to pot v življenje. Ko boš ranjen in v bolečinah tolažil druge, boš našel mene. Usmili se nas, o Gospod! Usmili se nas!

9. postaja: JEZUS PADE TRETJIČ POD KRIŽEM

Molimo te Kristus in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Deveti križ: popolna izguba. Tudi tretjič sem padel. Ko so že vsi bili prepričani, da ne bom mogel dalje, sem stal, vzel križ in ga nesel naprej. Prišel bo trenutek, ko bodo vsi rekli; da nisi več sposoben, da je s teboj konec. Celo sam boš pomislil, da ne moreš več. Prišel bo čas tvoje popolne nemoči. Spoznanje, da ne moreš več, je trenutek tvojega popolnega poraza. Boš takrat obupal? Ne boj se, tudi to so vrata, da ponovno najdeš mene. Najdeš me, ko ne moreš več računati nase. Takrat me boš poklical in jaz se ti bom odzval. Ta križ je v tem, da vse izgubiš, da si popolnoma zapuščen, da nate nihče več ne računa, ker je izgubil poslednje upanje, da bo še lahko kaj iz tebe. Boš sprejel ta križ? Ne boj se, ker sem jaz s teboj. Jaz, ki sem premagal svet. Usmili se nas, o Gospod! Usmili se nas!

10. postaja: JEZUSA SLEČEJO

Molimo te Kristus in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Deseti križ: dopustiti, da te razgalijo. Dopustil sem, da sem bil gol, da so mi vzeli tudi to, kar je najbolj intimno. Pustil sem, da se je na meni do konca razdivjala hudobija sveta: dopustil sem, da onečastijo mojo sramežljivost in intimnost mojega telesa. Vedno si želiš obdržati zase vsaj delček zasebnosti, kjer si lahko sam, česar nočeš, da bi se kdo dotaknil, nekaj, kar je samo tvoje, česar se morda celo sramuješ, da imaš. Nekaj kar drugi ne smejo videti, ker bi se osramotil. To želiš varovati in skrivati. Meniš, da imaš pravico do tega. Prav tu se bojiš greha. Tudi skozi ta križ moraš iti. So okoliščine, v katerih se moraš vsemu odpovedati, tako da nimaš ničesar več svojega. Vse ti vzamejo. Edina nedotakljiva intimnost ti bova Oče in jaz. Križ ni samo razgaljenje telesa. Še bolj boleče je, ko ti razgalijo dušo. In grehi so te že razgalili. Vzemi ta križ in nihče več te ne bo mogel razgaliti. Dopusti Očetu, da ti da novo obleko. Usmili se nas, o Gospod! Usmili se nas!

11. postaja: JEZUSA PRIBIJEJO NA KRIŽ

Molimo te Kristus in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Enajsti križ: biti pribit na svoj križ. Dokler nosiš križ, imaš še vedno možnost, da ga odvržeš. Ko te pa pribijejo nanj, se ne moreš več ločiti od njega. Sedaj veš, da je križ tvoja usoda do smrti. To je težko. Hotel bi se osvoboditi križev, a si na nanje pribit. To je kraj, kjer se umira. Ljudje te bodo nanj pribijali. So nekateri križi, ki jih je treba nositi do konca. Zaman se trudiš, da bi se jih osvobodil. Od tebe je odvisno, ali boš opustil to neuspešno bitko in prišel k meni. Takrat boš umrl in začel živeti: Ne boj se! Samo to želim, da ne varaš samega sebe in ne čakaš nečesa drugega. Križi ostanejo do konca in prej ko umrješ, prej boš vstal. Kolikor prej se boš nehal upirati, toliko prej me boš srečal. Zapomni si ta križ. To je najino enajsto srečanje. Usmili se nas, o Gospod! Usmili se nas!

12. postaja: JEZUS UMRJE NA KRIŽU

Molimo te Kristus in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Dvanajsti križ: umreti na križu. Smrt. Odhajam s tega sveta, vendar zato, da živim in ne da izginem. Moja smrt je izpolnitev očetove volje, zato sem rekel: "Oče, v tvoje roke izročam svojo dušo". Izpolnil sem Očetov načrt. Ti misliš; da je smrt konec, zato se bojiš. Upiraš se in dokler ne sprejmeš tega križa, je hudo. Ko pa smrt sprejmeš, jo premagaš in najdeš mene. Dokler se smrti upiraš in prosiš mene, naj te rešim, sem daleč. Razumi, v smrti me boš našel. Smrt namreč uničuje vse, kar je bilo v tebi grešno in smrtno, a jaz uničujem smrt. Smrt te osvobodi križev, a jaz te osvobodim smrti. Poglej danes smrti v oči in vzemi ta križ kot Očetov dar. To je pravzaprav začetek življenja. Usmili se nas, o Gospod! Usmili se nas!

13. postaja: JEZUSA SNAMEJO S KRIŽA

Molimo te Kristus in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Trinajsti križ: ne uživati sadov svojega dela. Šele ko sem umrl, so prišli prijatelji. Ti, ki si seme za bodočnost, bi rad takoj videl sadove svojih rok. Moji učenci umirajo, a drugi pobirajo sadove na njihovih grobovih. Drugi obirajo veselje in življenje. Tebe sem izbral, da seješ za novi svet. To je tvoj križ. Dajem ti upanje, kajti v življenju boš komaj videl svoj uspeh. Šele po smrti te bodo slavili. Šele takrat te bodo sneli s križa. Tvoja večnost bo brez križa, ker si imel v tem življenju pogum biti v njem. Delati in ne uživati sadov svojega truda je trinajsti križ. Sejati, da bodo lahko drugi želi, zahteva pogum. Toda jaz ti prihajam nasproti. To je vstajenje. Usmili se nas, o Gospod! Usmili se nas.

14. postaja: JEZUSA POLOŽIJO V GROB

Molimo te Kristus in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Štirinajsti križ: ostati brez človeškega upanja. Prijatelji so poskrbeli za telo. To je bilo vse, kar so mogli storiti. Pozabili so, da bo to le za tri dni. Mene smrt ne zadrži. Kaj lahko še storiš takrat, ko za teboj ne ostane niti najmanjša sled? To je križ. Izgubiti tudi poslednjo željo, da nekaj pomeniš in nekaj zapustiš. To je štirinajsti križ nad katerim je vstajenje. Kako se veselim groba tvojega napuha! Ko bi hotel lĂŠči v grob svojega napuha in umreti sebi, bi vstal v novo življenje. Ne boj se! Smrt greha je veselje in tvoj objem z menoj. Jaz sem prešel to pot in te čakam. Mar ne razumeš, da nisem odšel z zemlje? Prej sem bil gost na zemlji, šele sedaj sem gospodar. Izroči smrti tisto, kar ji pripada. Naj umre tvoj napuh! Zarja vstajenja je že na vidiku. Usmili se nas, o Gospod! Usmili se nas!

SKLEP

Oče, hvala ti za ta križev pot. Prepoznal sem svoje križe, ki jih moram sprejeti vsak dan in iti za tvojim Sinom. Sedaj vem, kako se sprejema, odpoveduje, odpušča in ljubi navkljub vsemu! Sedaj vem, kako se umira že pred smrtjo in stopa naproti življenju. Hvala ti, ker sedaj vstopam v tvoje kraljestvo. Izstopam iz svoje uporne volje in vstopam v tvojo. Oče naredi, da se že danes uresniči moje vstajenje. Amen.

Lokacija: