Preskoči na vsebino


Priprava na spoved 1

Na spoved se pripravimo z molitvijo, z izpraševanjem vesti, ob branju in premišljevanju božje besede. Skupaj z duhovnikom se pokrižamo. Povemo, kdaj smo bili zadnjič pri spovedi, iskreno priznamo svoje grehe, poslušamo duhovnikovo spodbudo in sprejmemo pokoro za storjene grehe. Z duhovnikom se lahko pogovorimo o verskih in moralnih vprašanjih svojega življenja. Obudimo kesanje nad svojimi grehi.

Po duhovniku nam Kristus grehe odpusti. Opravimo naloženo pokoro. Spoved nam daje novih moči za krščansko življenje in ne nazadnje tudi za prenašanje bolezni ali starosti.

Molitev za pripravo

Vsemogočni in usmiljeni Bog, v imenu svojega Sina nam podarjaš usmiljenje. Odpri nam oči, da bomo spoznali zlo, ki smo ga storili, in presuni naša srca, da se bomo zares spreobrnili. - Katere je greh ločil in razdvojil, naj tvoja ljubezen znova privede k edinosti. Katere je slabost ranila, naj tvoja moč ozdravi in okrepi. Katere je smrt premagala, naj tvoj Duh obudi k življenju. - Po obnovljeni ljubezni naj v naših dejanjih zasveti podoba tvojega Sina, da bodo vsi ljudje v svetosti, s katero oživlja svojo Cerkev, spoznali njega, ki si ga ti poslal, Jezusa Kristusa, tvojega Sina, našega Gospoda. Amen.

(Po Rimskem obredniku)

O Bog, kličeš me iz teme v svojo čudovito svetlobo, od laži k resnici, iz smrti v življenje. Podari mi svojega Svetega Duha, ki naj odpre moja ušesa in opogumi moje srce, da bom spoznal, kako je z menoj, in se trdno držal tvoje poti ter zares živel kot kristjan. Amen.

(Po Rimskem obredniku)

Gospod, sam pri sebi se pogosto ne znajdem. Ti pa me poznaš. Želel bi se videti, kot me vidiš ti - tudi če bo bolelo in bom osramočen. Saj vem, Gospod, da me ljubiš, da me sprejemaš, da se ti smem izročiti, kakršen sem. Pomagaj mi, Gospod, da premagam napuh in pustim, da me ozdravi odpuščajoča beseda, ki mi jo duhovnik v tvojem imenu govori. Amen.

Dobri in usmiljeni Oče, kot izgubljeni sin, ki se je vrnil k tebi, govorim:Oče, grešil sem zoper tebe. Nisem več vreden, da bi se imenoval tvoj sin. Jezus Kristus, Odrešenik sveta. Kakor razbojnik, kateremu si odprl vrata v raj, te prosim: Gospod, spomni se me, ko prideš v svoje kraljestvo. Sveti Duh, vir vse ljubezni, zaupno te prosim: Očisti me, da bom živel kot otrok luči. Amen.

Izpraševanje vesti

Ali si prizadevam, da vero poglobim, da je vse moje življenje prežeto z mislijo na Boga? Molim? Berem in premišljujem Sveto pismo? Se trudim odkriti božjo voljo? Mi vera pomaga premagovati vsakdanje težave, stiske, bolezen, trpljenje, ali pa sem prav zaradi tega izgubil zaupanje v Boga?

Ali živim v upanju na večno srečo pri Bogu ali pa se bojim, da je s smrtjo vsega konec? Se sploh izogibam misli na smrt in posmrtno življenje?

Se zavedam, da je moje trpljenje podobno Kristusovemu in da v trpljenju nisem sam?

Kakšno je moje stališče do svetih zakramentov: maše, obhajila, spovedi, bolniškega maziljenja? Vidim v njih božjo dobroto in ljubezen do mene, ali pa jih prejemam le iz navade oziroma zaradi cerkvenih predpisov?

Spoštujem vse ljudi, čeprav so drugačnega prepričanja kot jaz? Morda koga sovražim? Preziram? Zakaj?

Kakšna je moja ljubezen do najbližjih: do sozakonca, otrok, sorodnikov, sosedov? Sem do njih iskren, prijazen, velikodušen? Jih morda odklanjam?

Sem hvaležen vsem, ki me spremljajo na življenjski poti? Morda od njih preveč zahtevam? Ali zanje molim?

Ali skrbim za čistost v mislih, besedah in ravnanju? Se prepuščam grešnim nagnjenjem, dejanjem? Ali berem, gledam stvari, ki me spolno vznemirjajo?

Se rad prepuščam slabi volji, jezi, malodušnosti? Sitnarim? Godrnjam? Dajem drugim slab zgled?

Kako izpolnjujem čas, ko sem sam in nisem sposoben za nobeno delo?

Kateri greh največkrat ponavljam? Kaj je vzrok zanj? Kateri je bil posebno velik greh v mojem življenju? Sem ga obžaloval in ga pri spovedi priznal?

Ali sem se pripravljen truditi za poboljšanje življenja? Na kaj bom v prihodnje moral biti še posebej pozoren? V čem je moj trdni sklep?

Lokacija: